Fors i Mellansjölandet - Foto och copyright Rasmus Axelsson
Mellansjölandets logotype
Startsida Om Leader Om projektstöd Nyheter Söka projektstöd Kontakt Småprojektstöd

På besök - Bagarstugan i Mullhyttan!

Wivianne Högman är kontaktperson för projekt "Ny Bagarstuga" i Mullhyttan. Hon är dotter till en bagare som använde sig av en vedeldad bakugn när han skulle grädda sitt bröd.
Wivianne berättar:
- I Mullhyttan finns redan en gammal bagarstuga, men den har gjort sitt som sådan och ska användas till annat. Tanken började växa fram om att bygga en ny bagarstuga, och att den skulle få stå i närheten av den gamla kvarnen som fortfarande används vid särskilda evenemang i vår ort. Bygget sker helt för hand och efter gamla metoder. Stugan blir knuttimrad och tätas med husmossa som vi plockar i skogen. Sedan ska det muras en vedeldad bakugn där, och det ska finnas gott om plats för beredning av både deg och färdigt bröd. El och vatten ska också dras in och vi räknar med att allt ska vara klart senare under hösten. Sedan ska stugan användas av våra duktiga bagerskor här i Mullhyttan. Vi bakar och säljer vårt bröd vid tex vår årliga Mullhyttemarken i juli, till advent och vid några fler tillfällen.
Men, fortsätter Wivianne, vi ska också ha bakkurser för den som är intresserad, och när man lärt sig att använda ugnen ska man kunna hyra stugan och baka där på egen hand.
Det har varit en härlig men också jobbig tid, säger hon. Vi har haft problem med att få ihop folk som kunnat vara med under hela byggtiden. Det var tio intresserade byggare från början, och nu är det bara tre stycken kvar, men de kämpar på och är ju snart klara.
Vi har lärt oss massor under tiden. Knuttimringen har letts av en erfaren ledare, men jag själv har bara engagerat mig i plockningen av mossan. Nu hoppas vi att intresset ska bli stort, både av att köpa vårt härligt goda Mullhyttebröd, men också att få lära sig att baka på gammalt vis.


Wivianne Högman i den påbörjade bagarstugan

Alla stockar formas för hand
© LEADER Mellansjölandet
Leaders logotype
Europeiska unionen -Europeiska struktur- och investeringsfondens logotype